Laden...

lllogo-groen.png

Extralogo.png

Succes

→ Winkelwagen bijgewerkt

Info

→ Winkelwagen bijgewerkt

Succes

E-mail verzonden!

Fout

E-mail niet verzonden!

Fout

Artikel niet meer op voorraad!

Fout

Succes

Succes

Fout

Ontmoet onze roofvogels en uilen

Afrikaanse oehoe

Roepnaam Nelson
Nederlandse Naam Afrikaanse oehoe
Engelse Naam Spotted Eagle-owl
Latijnse Naam Bubo africanus
Spanwijdte 100 tot 140 cm
Gewicht 480 tot 800 gram
Leefgebied Afrika

Nelson staat bij velen bekend als "de dansende oehoe". Hij maakt er iedere show weer een feestje van!

Zoals zijn naam al verklapt, komt deze vogel voor in Afrika. Het is een ondersoort van de bekende Europese oehoe. De Afrikaanse oehoe is kleiner en lichter van kleur. Ook heeft hij gele ogen; een verschil met de Europese oehoe die oranje ogen heeft. Het lichte verenkleed geeft de Afrikaanse oehoe een perfecte schutkleur in zijn omgeving. Hij is zeker niet kieskeurig tijdens de jacht en zal dan ook alles vangen en opeten wat hij te pakken krijgt.

Amerikaanse zeearend

Roepnaam Antje
Nederlandse Naam Amerikaanse zeearend
Engelse Naam Bald Eagle
Latijnse Naam Haliaeetus Leucocephalus
Spanwijdte 200 tot 250 cm.
Gewicht 3 tot 5 kilo
Leefgebied Verenigde staten en Canada

Antje is de grootste vogel van het team. Het is al een volwassen dame; geboren in 2007. Deze roofvogelsoort is een van de bekendste ter wereld en zorgt altijd voor veel belangstelling.

De Amerikaanse zeearend, ook wel witkop zeearend genoemd, krijgt in de loop der jaren zijn witte kop. Met een leeftijd van ongeveer 5 a 7 jaar is hij volledig op kleur en geslachtsrijp. De Amerikaanse zeearend eet voor 30 procent vis maar vangt daarnaast ook zoogdieren en aas. Deze vogel is tevens het staatssymbool van Amerika

Kookaburra

Roepnaam Aiko
Nederlandse Naam Kookaburras
Engelse Naam Kookaburra
Latijnse Naam Dacelo novaeguineae
Spanwijdte 40 tot 50 cm
Gewicht 300 tot 500 gram
Leefgebied Tasmanië, Australië en Nieuw-Zeeland

Onze kookaburra Aiko is geen roofvogel, maar een ijsvogel. Kookaburra's hebben een kenmerkende vlucht en staan bekend om hun geluid; ook wel lachen genoemd. Dit geluid laten ze soms horen tijdens de demonstraties. Het is dit unieke geluid dat de kookaburra zijn bijnaam 'lachende hans' heeft opgeleverd. Dit geluid lijkt op het lachen van een mens.

De kookaburra is de grootste ijsvogel in zijn soort. In Australië kom je hem ongetwijfeld tegen. Hij jaagt voornamelijk op insecten, kikkers, reptielen en slakken.

Sakervalk

Roepnaam Hera en Doris
Nederlandse Naam Sakervalken
Engelse Naam Saker falcon
Latijnse Naam Falco Cherru
Spanwijdte 80 tot 110 cm.
Gewicht 700 tot 1300 gram
Leefgebied Oost Europa, Oost Afrika, Zuid Siberië en Noord China

Valken kunnen grote snelheden bereiken in de lucht! Sommige valken, waaronder onze sakervalken Doris en Hera, jagen naast hun standaardmenu ook op konijnen. Daarom zoeken wij tijdens de show ook vrijwilligers die mogen rennen met een nep konijn. Aan Doris en Hera vervolgens de schone taak om dit prooidier te vangen.

De sakervalk is een fors gebouwde valk en is dan ook een van de grootste in zijn soort. In verhouding tot andere ondersoorten van de valk, heeft de sakervalk bovendien vrij grote vleugels. De kleur van het verenkleed kan sterk variëren, afhankelijk van het leefgebied van de sakervalk. De prooien van deze valkensoort bestaan voornamelijk uit zoogdieren maar ook vogels staan op het menu.

Woestijnbuizerds

Roepnaam Dex, Radja en Zita
Nederlandse Naam Woestijnbuizerds
Engelse Naam Harris Hawk
Latijnse Naam Parabuteo Unicinctus
Spanwijdte 100 tot 125 cm.
Gewicht 650 tot 1100 gram
Leefgebied Geheel Amerika

Onze 3 woestijnbuizerds hebben allemaal hun eigen karakter en bijzonderheden. Dat maakt ze ook zo leuk. Radja is erg behendig in de lucht en Dex vindt het erg leuk om zo laag mogelijk tussen het publiek door te vliegen. Misschien ben jij wel de gelukkige om Zita op jouw handschoen te laten landen!

De Woestijnbuizerd is de enige roofvogel die in groepen leeft en ook in groepen jaagt. Deze vogels worden ook wel de wolven van de lucht genoemd. Ze werken samen om hun prooi te vangen en er bestaat een rangorde in de groep. De woestijnbuizerd komt voor in steppeachtige gebieden waar veel cactussen staan. Hier zullen ze ook regelmatig op gaan zitten. Doordat ze hoog op de poten staan, lopen ze hierbij geen verwondingen op.

Europese oehoe

Roepnamen Ziggy en Jona
Nederlandse Naam Europese oehoe
Engelse Naam Eagle Owl
Latijnse Naam Bubo Bubo
Spanwijdte 160 tot 188 cm
Gewicht 1500 tot 4200 gram
Leefgebied Bijna geheel Europa

Ziggy en Jona zijn Europese oehoes. Ziggy is een van onze vriendelijkste vogels en mag dan ook als enige aangeraakt worden om te voelen hoe zacht hij is. Jona is erg bijzonder en vliegt totaal geruisloos over jullie hoofden, of brengt trouwringen naar een bruidspaar.

De Europese oehoe is samen met de Siberische oehoe een van de grootste uilensoorten ter wereld. Het is een prachtige uil en zelfs met zijn grote vleugels vliegt hij geruisloos. Dit stelt hem in staat om zijn prooien te verrassen. Deze bestaan onder andere uit: muizen, ratten, egels en vogels. Ook grotere prooidieren zoals vossen en hazen worden echter niet geschuwd. Net als mensen, kunnen uilen hun ogen niet in de oogkassen bewegen. Dit is de reden dat uilen hun hoofd tot maar liefst 270 graden kunnen draaien.

Konijnuil

Roepnaam Pip en pim
Nederlandse Naam Konijnuilen
Engelse Naam Burrowingowl
Latijnse Naam Athene cunicularia
Spanwijdte 60 cm
Gewicht 140 – 250 gram
Leefgebied Noord – zuid Amerika

Pip en Pim zijn onze konijnuilen. De naam doet vermoeden dat ze jagen op konijnen, maar hier zijn ze te klein voor. Ze leven onder de grond in oude konijnenholen en laten dit graag aan jullie zien tijdens onze demonstraties.

De konijnuil komt voor in Amerika en heeft vanwege zijn beperkte omvang veel natuurlijke vijanden. Denk aan roofvogels, slangen, katachtingen en dassen. Daarom leven ze onder de grond en in groepen. Zo kunnen ze hun omgeving goed in de gaten houden. Konijnuilen voeden zich in de natuur met sprinkhanen, insecten en kleine knaagdieren.

Falkland caracara

Roepnaam Johnny
Nederlandse Naam Falkland caracara
Engelse Naam Straited caracara
Latijnse Naam Phalcoboenus australis
Spanwijdte 130 cm
Gewicht 1200 – 2000 gram
Leefgebied Falkland eilanden

Johnny is een behoorlijk intelligente vogel en zoekt zijn voedsel onder meer onder stenen en rotsen. Dit laat hij tijdens de demonstraties ook zien. Zo leggen we bijvoorbeeld wat aas onder een plastic limonadebeker. Ook mag Johnny het opnemen tegen een van de kinderen uit het publiek.

Deze omnivore (alles etende) vogels zijn heel sociaal, agressief, maar ook buitengewoon intelligent. Een groot deel van hun tijd scharrelen ze op de grond naar voedsel. Vooral kadavers zijn geliefd. De Falkland caracara eet ook reptielen, amfibieën en kleine vogels. De kleinere Falkland caracara soorten voeden zich ook met insecten.

Zilverwang neushoornvogel

Roepnaam Balou
Nederlandse Naam Zilverwang neushoornvogel
Engelse Naam Silver cheek hornbill
Latijnse Naam Ceratogymna brevis
Spanwijdte 1200 cm
Gewicht 1000 – 1400 gram
Leefgebied Ethiopië, Kenia, Zuid-Afrika, Tanzania

Balou is een prachtige vogel met een enorme hoorn op zijn snavel. Hier dankt hij uiteraard ook zijn naam aan. Tijdens de demonstratie laat hij zijn prachtige vlucht zien en in tegenstelling tot uilen maakt hij wel veel kabaal tijdens het vliegen.

Zilverwang neushoornvogels leven meestal in paren, maar kunnen op gemeenschappelijke slaapplaatsen groepen van honderden vogels vormen. Ze foerageren op wilde vruchten, insecten, kleine vogels, knaagdieren, kleine reptielen en duizendpoten.

Chiliarend

Roepnaam Choco
Nederlandse Naam Chilliarend
Engelse Naam black chested eagle buzzard
Latijnse Naam Geranoaetus melanoleucus
Spanwijdte 180 cm
Gewicht 1500 tot 3000 gram
Leefgebied Zuid-Amerika, Chili, peru.

De naam Choco is een beetje vreemd voor een blauwgrijze roofvogel, maar toen Choco werd geboren was ze helemaal chocolade bruin van kleur. Choco is een unieke vogel die zich tijdens onze roofvogel demonstraties van haar mooiste kant laat zien!

In Duitsland noemt men de chilliarend de "Blau Bussard", en ook in Groot Brittannië zegt men "Black chested Buzzard". Geen arend dus, maar een buizerd. De chiliarend heeft dan ook erg veel uiterlijke kenmerken van een buizerd.

Palmgier

Roepnaam Clover
Nederlandse Naam Palmgier
Engelse Naam Palm-nut vulture
Latijnse Naam Gypohierax angolensis
Spanwijdte 140 cm
Gewicht 1300 tot 1800 gram
Leefgebied Afrika

Clover is momenteel bruin van kleur omdat zij nog jong is. Als palmgieren volwassen zijn, krijgen ze een prachtige witte kleur met zwarte vleugels. Langzaam maar zeker wordt onze Clover ieder jaar witter.

Zoals de naam doet vermoeden, voeden deze vogels zich in het wild voornamelijk met palmnoten van de oliepalm. Ook eten palmgieren vaak aangespoelde vissen en aas.

Gekroonde tok

Roepnaam Zazu
Nederlandse Naam Gekroonde tok
Engelse Naam Crowned hornbill
Latijnse Naam Lophoceros alboterminatus
Spanwijdte 140 cm
Gewicht 180 tot 300 gram
Leefgebied Afrika

Zazu is een gekroonde tok en daarom ook een roofvogel, maar behoort tot de familie van de neushoornvogels.

Hij eet dan ook insecten, ongewervelde dieren, fruit, en soms wat vlees. Zijn naam verklapt het al een beetje: Zazu uit The Lion King is afgeleid van deze vogelsoort.

Indische pauwstaart

Roepnaam Biefstuk
Nederlandse Naam Indische pauwstaart duif
Engelse Naam indian fantail pigeon
Latijnse Naam Columba tremula laticauda
Spanwijdte 70 cm
Gewicht 250 tot 400 gram
Leefgebied Azië & India

De Indische pauwstaart duif is, te midden van alle roofvogels, een wat vreemde verschijning tijdens onze demonstraties.

Met deze bijzondere duif willen we je graag laten zien dat elke vogel goed te trainen is. Bovendien is de Indische pauwstaart een prachtig dier om te zien. Indische pauwstaartduiven zijn groter dan de bekende pauwstaartduif. De dubbele pauwstaart van de Indische pauwstaart maakt deze duif tot een bijzondere en vrij zeldzame verschijning.

Siberische oehoe

Roepnaam Jan
Nederlandse Naam Siberische oehoe
Engelse Naam Siberian eagle owl
Latijnse Naam Bubo bubo sibiricus
Spanwijdte 150 - 180 cm
Gewicht 1700 tot 3200 gram
Leefgebied Siberië

De Siberische oehoe komt voor in Siberië en lijkt sterk op de Europese oehoe.

Het enige verschil is dan ook dat de Siberische variant lichter is van kleur en daardoor beter aangepast is aan het biotoop waar deze vogel voorkomt. Jan is een prachtige vogel op te zien vliegen tijdens onze demonstraties!

Kapgier

Roepnaam Magier
Nederlandse Naam Kapgier
Engelse naam Hooded vulture
Latijnse Naam Necrosyrtes monachus
Spanwijdte 170 - 180 cm
Gewicht 1500 tot 2700 gram
Leefgebied Savanneh gebied van Afrika

Onze kapgier Magier is met haar 26 jaar een echte oude dame. Dat zou je niet zeggen als je haar tijdens onze roofvogel demonstraties aan het werk ziet. En ze geniet er nog steeds iedere dag van.

Wel wordt ze ouder en heeft o.a. last van artrose. Als kapgieren opgewonden raken, dan stroomt het bloed letterlijk naar hun hoofd. Deze kan dan vuurroze worden van kleur.

Witruggier

Roepnaam Gieros
Nederlandse Naam Witruggier
Engelse naam White back vulture
Latijnse Naam Gyps africanus
Spanwijdte 200 - 220 cm
Gewicht 3500 tot 5000 gram
Leefgebied Savanneh gebied van Afrika

Onze Gieros is met zijn 40 jaar de oudste vogel bij ons thuis. Deze hoge leeftijd komt helaas met de nodige gebreken.

Zo heeft Gieros een hartruis en zijn de testikels verschrompeld. Gieros geniet echter nog iedere dag van zijn oude dag. Deze witruggier laat nog graag zijn prachtige vleugels zien en maakt jullie graag duidelijk dat zijn soortgenoten in het wild het niet zo goed doen; de witruggier kreeg in 2015 de status van 'ernstig bedreigde diersoort'.